X

Novice in dogodki

08 november 2022

Več kot katerikoli župan doslej

Več kot katerikoli župan doslej

 

Po prvem mandatu Saše Arsenoviča je Maribor nedvomno lepši in boljši, kot je bil pred štirimi leti

Pri županu Saši Arsenoviču je najbolje prav to, da zanj ni treba pisati oglasnih sporočil – vse, kar je nastalo v njegovem mandatu, namreč govori zanj. In tega je res ogromno. Impozanten opus je viden na vsakem koraku in o tem se vsak lahko prepriča na lastne oči. Vse je preverljivo in dostopno za ocene javnosti, da bolj ne bi moglo biti. Arsenovič je v štirih letih za Maribor naredil več, kot vsi župani skupaj desetletja pred njim.

 

Veliki projekti

Poleg velikanskih projektov, kakršni so Center Rotovž, Ljudski vrt, Glavni trg, Koroška ulica, Vojašniški trg, Pristan, Dravska promenada oziroma ureditev nabrežja na Lentu, brv čez Dravo, muzej najstarejše trte na svetu, pametno košarkarsko o igrišče Gorana Dragiča na Taboru in igrišče Iva Daneua na Braniku, promenada v parku, novi vrtec v Brezju, nova telovadnica pri osnovni šoli Franceta Prešerna, zdravstvena postaja Magdalena, obnova Dvorane Tabor, most na Mariborski otok, obnova Gregorčičeve in Cafove ulice... je tu še na desetine manj opaznih dosežkov.


Bolj skrito

Realizacija proračuna je skoraj 120 milijonov evrov, kar je absolutni rekord; v Arsenovičevem mandatu je MOM »počrpala« 1,2 milijona evropskih sredstev, v pogajanjih z državo pa je uspešno pridobila 5,3 milijona evrov proračunskih sofinanciranj; posajenih je bilo več kot 700 novih dreves; mesto je dobilo dva električna avtobusa in dve polnilnici ter še enega Maistra za čistejši zrak in 52 nadstrešnic na postajališčih javnega prometa; zgrajenih je bilo 30 kilometrov novih kolesarskih poti; starejši so dobili brezplačni prevoz s Prostoferjem; skoraj 20 kilometrov cest je bilo obnovljenih; Mbajk podira rekorde v številu izposoj in 21. postajam se bodo kmalu pridružile nove; urejenih je bilo 400 novih parkirnih mest; 30 tisoč kvadratnih metrov je na novo urejenih parkovnih površin; od Kamniške grabe preko Peker do Malečnika je nova kanalizacija; in še in še.

 

Povezovanje


Povezovanje je bilo ena ključnih Arsenovičevih idej: povezovanje mesta navznoter; povezovanje v regiji in povezovanje mesta s svetom. Predstavniki MOM so se redno srečevali s predstavniki vseh sedemnajstih mestnih četrti in krajevnih skupnosti; MOM se je z občinami v regiji povezala v skupni občinski upravi ter v partnerstvu za Pohorje; Maribor je utrdil vezi s pobratenimi mesti in se uveljavil tako v Bruslju kot v regiji, akreditirani veleposlaniki v Sloveniji pa so redni Arsenovičevi gosti; konsolidirana javna mestna podjetja so se združila v holding za boljši, cenejši in dostopnejši mestni servis; in še in še.
Tudi najostrejši kritiki Arsenoviču priznavajo, da je deloholik, odličen menedžer, zahteven pogajalec in velik estet – kar naredi, je lepo, funkcionalno in lahko se kosa s čemerkoli podobnim na evropski ravni. 
Neizpodbitno dejstvo je, da je Maribor lepši in boljši, kot je bil pred štirimi leti. Zato bi bilo prav in pravično, ko bi Arsenovič z ekipo dobil še en mandat, da bi nadaljeval, uresničil in zaključil svoje dobro premišljene načrte.